5 tips voor vliegen met je baby

Vliegen met je baby

Vliegen met je baby kan behoorlijk stressvol zijn, en dat begrijp ik volledig! Maar wees gerust, ik ben hier om je te voorzien van 5 supertips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken. Met 15 jaar ervaring als stewardess bij de KLM, duizenden baby’s aan boord en mama van 3 (waaronder een tweeling) met wie ik geregeld de wereld over vloog, kan ik je verzekeren dat de horror stories die mensen graag delen (zoals een baby die 12 uur lang huilt) sterk overdreven zijn. Ja, baby’s huilen soms, maar uit mijn ervaring kan ik je vertellen dat de meeste baby’s heerlijk in slaap vallen na het opstijgen. Net als in de auto zorgen het geluid en de beweging voor een geruststellend en slaapverwekkend effect op deze kleine mensjes. Bovendien reageert jouw kleintje op jouw stemming en stressniveau, net zoals thuis. Hoe rustiger jij bent, hoe relaxter je kleintje zal zijn. Dus, laat me je helpen met de volgende 10 tips, zodat jij ontspannen aan je reis kunt beginnen.

Tip 1: wacht met vliegen tot je baby 3 maanden is

Je mag als je kleintje een week! oud is vliegen. En ja, ik heb deze new borns aan boord gehad omdat het soms onvermijdelijk is, maar mocht je een keuze hebben, wacht dan tot je ukkie 3 maanden is. Dit om verschillende redenen. Allereerst is het voor de longentjes beter. Deze zijn namelijk pas volledig ontwikkeld als je baby’tje 3 maanden is. Mocht je voor die tijd een lange vliegreis moeten maken, overleg dan met je kinderarts. Een tweede reden is JIJ! De hormonen gieren nog door je lijf, je bent lichamelijk nog niet hersteld en als het je eerste kindje is, moet je ook nog aan het moederschap wennen. En dat doe je nu eenmaal het fijnst in de bubbel van je eigen veilige huis. Na 3 maanden ben je een kei in het moederschap en ben je gewend aan je kindje zodat je  precies weet wat hij of zij nodig heeft. Huilt hij omdat hij honger heeft? Wil ze gewoon lekker knuffelen? Elk huiltje wordt door jou herkend en geeft je zelfvertrouwen wat een relaxte reis ten goede komt. Ennuh, ik kan uit ervaring zeggen dat zo’n ukkie van een week oud heel veel commentaar in de vorm van goed bedoelde adviezen van je medepassagiers oproept waar je als kersverse moeder niet op zit te wachten. Dus wees hierop voorbereid als je met een je new born aan boord stap van een vliegtuig.

Tip 2: regel de administratieve kant

Regel de administratieve kant goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de airport. Denk hierbij aan:

 

  1. Vraag een paspoort aan voor je kleintje. Als je kind met of zonder jou naar het buitenland reist, moet je kind een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van je kind. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument voor je kind.
  2. Wanneer je alleen met je baby reist, is het verstandig om het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland‘ bij je te hebben. Je partner moet toestemming geven aan jou om alleen met jullie kind naar het buitenland te reizen. Hoewel het formulier niet verplicht is, dien je bij de grenscontrole wel te kunnen aantonen dat je reist met toestemming van de andere ouder. Alle benodigde informatie hiervoor staat in het formulier.
  3. Tot 2 jaar mag je kleintje bij jou op schoot en hoef je geen eigen stoel voor hem of haar te boeken. Maar dat kan uiteraard wel. Of dat handig of gewenst is, hangt af van verschillende dingen. De lengte van de vlucht? Hoe oud is je kleintje? Wat zijn de kosten? Reis je alleen of met meerdere kinderen en/of partner? Als je eigen stoel boekt voor je baby’tje dan mag je gratis je autostoeltje (Maxi Cosi) meenemen, wat uiteraard heel comfi kan zijn. Denk hier goed over na voordat je de tickets gaat boeken. 

Tip 3: vliegen met je baby, wat neem je mee?

Vliegen met je baby is qua bagage een uitdaging, je hebt voor zo’n klein mensje heel veel extra spullen nodig. Laten we alles eens op een rijtje zetten, zodat jij goed voorbereid kunt gaan inpakken.

 

Voeding voor je mini-me

Voor babyvoeding, of het nu gaat om afgekolfde melk of water voor kunstvoeding, zijn er uitzonderingen op de 100 ml-regel. Je mag zoveel babyvoeding meenemen als nodig is voor tijdens de vlucht. Controleer echter altijd van tevoren de regels van de luchthaven; op Schiphol geldt bijvoorbeeld dat babyvoeding voor baby’s tot 1,5 jaar mee mag in de handbagage. Het cabinepersoneel kan het flesje of de babyvoeding opwarmen. Dit gebeurt au bain-marie, dus houd er rekening mee dat het even kan duren.

 

Buggy of kinderwagen?

Een buggy of kinderwagen mag doorgaans kosteloos mee in het ruim van het vliegtuig en dient ingecheckt te worden bij de balie. Opvouwbare buggy’s mogen op Schiphol meegenomen worden tot aan de gate. Het bagagepersoneel laadt ze vervolgens in het ruim en op de plaats van bestemming staat je buggy weer klaar bij de gate of de vliegtuigtrap als er geen gate aanwezig is op de luchthaven. Er zijn zelfs buggy’s die je zo klein kunt opvouwen dat ze mee mogen als handbagage. Een draagzak of een draagdoek kan je grote vriend zijn als je gaat vliegen met je baby. Zeker als je kinderwagen al ingecheckt hebt bij de balie en nog ver moeten lopen naar de gate.

 

Maxi Cosi of autostoeltje

Bij de meeste vliegmaatschappijen mag een Maxi Cosi of autostoeltje kosteloos mee in het vliegtuig, maar je baby moet dan wel over een eigen vliegtuigstoel beschikken. Controleer vooraf de voorwaarden van je luchtvaartmaatschappij, zoals de vereiste afmetingen en de mogelijkheid om het stoeltje met een tweepuntsgordel te bevestigen. Voorkom onaangename verrassingen: controleer hier de regels voor autostoeltjes per land.

 

Handbagage voor je baby

De regels met betrekking tot handbagage voor je baby variëren per luchtvaartmaatschappij. Bij sommige maatschappijen mag je één extra (luier)tas meenemen, soms met een maximaal gewicht van 5 of 10 kilo. Er zijn echter ook maatschappijen waarbij je geen aparte handbagage voor je baby mag meenemen als hij tijdens de reis bij jou op schoot zit. In dat geval moeten de babyspullen in jouw eigen handbagage worden meegenomen.

Tip 4: wat stop je in je luiertas?

Dan komt het moment dat je gaat inpakken, maar wat moet er nu in de luiertas? Spoiler alert: VEEL!

 

♥ Je babyfles! Dit lijkt heel logisch maar ik heb ooit een moeder aan boord gehad die het flesje in de ruimbagage had gestopt. Verder melk (melkpoeder, moedermelk, kant en klare melk), babyvoeding, fruithapjes, koekjes ets.  

 

♥ Schone luiers. Voldoende voor de hele vlucht.

 

♥ Verschoningsmatje, wel zo fris voor je kleintje.

 

♥ Billendoekjes en snoetenpoetsers.

 

♥ Setjes schone kleding, minimaal 2. Denk er ook aan om een schone trui voor jezelf en je partner mee te nemen.

 

Babydekentje. Voor als het koud is maar ook voor een vertrouwd gevoel (geurtje).

 

♥ Favoriete knuffel, speeltje en boekje.

 

♥ Speentjes, fijn als je ukkie tijdens het opstijgen en landen of een flesje krijgt of kan zuigen op een fopspeentje zodat ze minder last van hun oortjes hebben.

 

♥ Hydrofiele doeken, gewoon omdat die echt altijd handig zijn!

 

♥ Heb je een lange nachtvlucht? Neem een pyjamaatje mee zodat je een soort van slaapritueel kunt uitvoeren. Waardoor je kleintje weet dat het tijd is om te gaan slapen.

Tip 5: aan boord van het vliegtuig

Oké, het is gelukt, tickets geboekt, bagage ingepakt, ingecheckt en nu klaar om te boarden.


♥ Als je met je baby gaat vliegen mag je als eerste aan boord, zo kun je in alle rust jezelf en je ukkie installeren. Er zijn 3 mogelijkheden:


• Je hebt geen stoel geboekt. Voor take-off krijg je van de stewardess een extra riem voor je baby die je aan je eigen riem bevestigt.
• Je hebt een eigen stoel voor je kleintje gekocht. Je installeert je eigen Maxi Cosi of autostoeltje.
• Je hebt een bassinet aangevraagd. Na take-off komt de stewardess deze ophangen. Tijdens take-off en landing zit je baby’tje op schoot.


♥ Tijdens take-off en landing is het fijn om je kleintje een flesje te geven. Vraag ruim op tijd aan het cabinepersoneel om deze op te warmen. Dit gebeurt namelijk au bain-marie en duurt dus even.


♥ Het cabinepersoneel laat meestal de ouders apart eten als je geen extra stoel hebt geboekt zodat jullie kleintje op schoot kan zitten bij één van jullie.


♥ Heb je potjes babyvoeding meegenomen? Vraag aan het cabinepersoneel om deze voor je op te warmen. Wederom gebeurt dat au bain-marie, dus heeft even tijd nodig.


♥ Op alle toiletten zijn verschoonplanken waar je je kleintje in alle rust een schone luier kunt geven.


♥ Huilen! Ja, er komt een moment dat die kleine huilt. No panic! Heb je je draagzak(doek) meegenomen? Ga even een stukje lopen door het gangpad als er geen foodservice bezig is. Geef een extra flesje, laat je schema even los. Eventueel kun je vooraf een grappige kaart geven aan je ‘buurpassagiers’ met een verontschuldiging en bijvoorbeeld oordopjes of een ander grappig cadeautje. Zo voel jij je minder opgelaten en hebben de andere passagiers meer begrip.


♥ Er zijn tegenwoordig superhandige koffertjes te koop waarmee je tijdens de vlucht een heerlijk slaapplekje voor je kleintje kunt creëren.


♥ Probeer zelf rust uit te stralen en te genieten van jullie eerste vliegreis als gezin! You can do it! En ik zeg dit echt uit ervaring, het lijkt vooraf veel spannender dan dat het in werkelijkheid is! Vooral het cabinepersoneel is zeer behulpzaam, zij zijn jouw helden op de achtergrond.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 💛
Wil jij ook de allerbeste aanbiedingen in je inbox ontvangen?

Check out de beste items voor vliegen met je baby

JetKids by Stokke® BedBox Green Aurora
199.00 + 5 meer
JetKids by Stokke® BedBox Green Aurora

JetKids by Stokke® BedBox Green Aurora

Reeds Verkocht: 76%
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
MijnBabyAanbieding
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart