Babys en slapen: alles wat je wilt weten en nodig hebt

Welkom in de sprankelende wereld van baby’s en slapen. Als jonge ouder ben je vast op zoek naar de juiste gear om die kostbare slaapmomenten voor je kleintje zo comfortabel mogelijk te maken. Van wiegjes tot ledikantjes, babyfoons tot babynestjes, en van babyslaapzakken tot nog meer slaapitems: we got you én de beste aanbiedingen. Elke dag struinen we de grote babywinkels af om de meest actuele prijzen te vinden, zodat jij altijd de beste deal te pakken hebt. Laat ons je gids zijn door het oerwoud van slaapgerelateerde babyproducten!

Check out more

Babys en slapen: deze producten wil je hebben

Babynestjes

Babyslaapzakken

Babymatrassen

Campingbedjes

Co-sleepers

Inbakerdoeken

Ledikantdekens

Ledikantjes

Meegroeibedjes

Nachtlampjes

Slaaptrainers

White noise machines

Wiegdekentjes

Hoeveel slaap heeft je baby nodig?

Pasgeboren baby’s tukken het grootste deel van de dag. Hun slaap- en wakkercycli zijn gelijkmatig verdeeld over een periode van 24 uur.

 

♥ Als baby’s ongeveer zes weken oud zijn, kunnen ze soms al 6 uur achter elkaar slapen. Geleidelijk aan verminderen ze het aantal nachtelijke ontwakingen voor voeding tot zo’n 2 tot 3 keer.

 

♥ Meer dan de helft van de baby’s van 6 maanden oud slaapt ‘s nachts tussen de 6 à 8 uur aaneengesloten.

 

♥ Kinderen tussen 1 en 3 jaar oud doezelen ‘s nachts gemiddeld zo’n 10 tot 12 uur weg. Het middagdutje vermindert van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur.

 

♥ Daarna slapen kinderen tot 6 jaar doorgaans zo’n 10 tot 12 uur per nacht, zonder een middagdutje.

 

Onthoud, dit zijn slechts richtlijnen; elk kindje heeft zijn eigen unieke slaappatroon.

Babys en slapen: slaapritme ontwikkelen

Pasgeboren baby’s hebben nog geen besef van het onderscheid tussen dag en nacht. Daarom is het normaal dat een baby ‘s nachts wakker wordt. Na verloop van tijd ontstaat er meer een dag- en nachtritme, waardoor je baby vaker door kan slapen. Echter, zelfs dan kan je baby ‘s nachts wakker worden, bijvoorbeeld door verkoudheid, dromen, een mug of zonder duidelijke reden. Je kan je baby helpen om een slaapritme te ontwikkelen:

 

♥ Observeer je kind goed en leer de signalen herkennen die aangeven dat hij of zij vermoeid is. Dit varieert per kind: gapen, het hoofdje heen en weer bewegen, onrustig friemelen met armpjes en beentjes, bleek worden, in de ogen wrijven…

 

♥ Kies een vaste plek voor het slapen. Hierdoor leert je kind het verband tussen die specifieke slaapplaats en rust vinden.

 

♥ Bepaal een rustige omgeving die past bij je kind, of dit nu helemaal stil is of juist met wat omgevingsgeluiden, volledige duisternis of wat zacht licht. Elke situatie is anders voor elk kind.

 

♥ Creëer een slaapomgeving zonder speelgoed (bijvoorbeeld vermijd slapen in een speelbox).

 

♥ Zorg voor een veilige atmosfeer thuis, dit bevordert het zelfvertrouwen van je kind en stimuleert zelfstandig slapen.

 

♥ Geef je kind gedurende de dag de kans om kleine momenten zelfstandig bezig te zijn. Als dit overdag niet gebeurt, kan het ‘s nachts erg lastig worden.

 

♥ Creëer een vaste dagstructuur. Een regelmatige volgorde van gebeurtenissen helpt bij het voorspelbaar maken van de dag voor je kind, bijvoorbeeld opstaan, eten, wassen, spelen, slapen, eten…

 

♥ Zorg voor een rustige afsluiting van de dag.

 

♥ Een vast slaapritueel kan een handig hulpmiddel zijn.

 

♥ Leg je kind in bed op het moment dat vermoeidheid zich aandient.

 

♥ Soms worden jonge kinderen na een kwartier ‘wakker’. Help ze om weer in slaap te vallen door rustig bij het bed te staan en zachtjes aanrakingen te geven.

 

♥ Het is niet altijd nodig om je kind uit bed te halen als hij of zij een beetje moppert. Vaak vallen kinderen vanzelf weer in slaap.

 

♥ Als je kind ‘s nachts huilt en geen voeding nodig heeft, hoef je niet meteen te reageren op het eerste geluidje. Na een minuutje is het wel goed om even te kijken of alles in orde is. Stel je kind gerust, maar geef niet te veel aandacht. Praat rustig en houd bijvoorbeeld het licht uit.

Babys en slapen, leer van een expert

Hoe ontwikkel je een goed slaapritueel?

Een goed slaapritueel kan helpen om je kind voor te bereiden op een goede nachtrust. Hier zijn enkele elementen die een effectief slaapritueel kunnen vormen:

  1. Vaste volgorde: Houd een vaste volgorde aan van activiteiten voor het slapengaan. Bijvoorbeeld: eerst pyjama aandoen, dan tanden poetsen, gevolgd door een verhaaltje voorlezen.

  2. Rustgevende activiteiten: Kies activiteiten die kalmerend zijn en je kind helpen ontspannen, zoals rustig voorlezen, zachte muziek luisteren of samen rustig praten.

  3. Beperk stimulatie: Vermijd stimulerende activiteiten zoals schermgebruik vlak voor het slapengaan. Probeer een rustige omgeving te creëren om de overgang naar slaap te vergemakkelijken.

  4. Voorspelbaarheid: Zorg ervoor dat het ritueel voorspelbaar is, zodat je kind weet wat er gaat gebeuren. Dit kan een gevoel van veiligheid en rust geven.

  5. Ontspanningstechnieken: Introduceer ontspanningstechnieken, zoals rustig wiegen, een warm badje of een rustgevend slaapliedje, om je kind te helpen ontspannen voor het slapengaan.

  6. Tijdige uitvoering: Probeer het ritueel op ongeveer hetzelfde tijdstip elke avond uit te voeren, zodat het lichaam van je kind kan wennen aan het aankomende slaapmoment.

Een vast slaapritueel kan je kind helpen om de overgang van wakker zijn naar slapen gemakkelijker te maken, waardoor een meer ontspannen en rustgevende slaapervaring ontstaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 💛
Wil jij ook de allerbeste aanbiedingen in je inbox ontvangen?

FAQ

Hoeveel slaap heeft een pasgeboren baby nodig?

Pasgeboren baby’s hebben gemiddeld 16-20 uur slaap per dag nodig. Deze slaap is verdeeld over korte periodes, die belangrijk zijn voor groei, ontwikkeling en herstel.

Wat is een goed slaapritueel voor baby’s?

Een effectief slaapritueel voor baby’s omvat een vaste volgorde van kalmerende activiteiten, zoals een rustgevend bad, voorlezen, zachte muziek en knuffelen voor het slapengaan. Consistentie en rust zijn hierbij heel belangrijk.

Wat zijn tekenen dat mijn baby moe is?

 Tekenen van vermoeidheid bij baby’s zijn onder meer gapen, wrijven in de ogen, onrustige bewegingen met armen en benen, bleekheid en huilerig gedrag.

Hoe kan ik mijn kind helpen om beter te slapen?

Om je kind beter te laten slapen, zorg voor een rustige slaapomgeving, hanteer een vast slaapritueel, vermijd stimulerende activiteiten voor het slapengaan en bied troost bij ‘s nachts wakker worden door rustig en geruststellend te reageren.

Babyproducten met de hoogste korting:

MijnBabyAanbieding
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart