De eerste maand met je pasgeboren baby: tips en advies

baby 7540912 640 jpg

Inhoudsopgave

De geboorte van je baby’tje is een van de meest bijzondere momenten in je leven. Er wordt niet alleen een baby geboren maar ook een ouder. Het brengt een mix van vreugde, verwondering en soms ook enige onzekerheid met zich mee. De eerste maand met je pasgeboren baby is een periode van kennismaking en aanpassing, zowel voor de ouders als voor de baby zelf. Tijdens deze tijd leer je niet alleen je baby kennen, maar ook je nieuwe rol als ouder. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en ontdekkingen met zich mee, van de eerste voedingen en luierwissels tot de eerste glimlach.

Doel van het artikel

Dit artikel is bedoeld jou als nieuwe ouder door deze spannende eerste maand te begeleiden. We zullen tips en adviezen delen die je helpen om met meer vertrouwen en rust deze periode door te komen. We begrijpen dat er veel informatie op je afkomt en dat het soms overweldigend kan zijn. Daarom willen we je voorzien van praktische en betrouwbare informatie over wat je kunt verwachten in de eerste maand, hoe je omgaat met de dagelijkse verzorging van je baby, en hoe je een gezonde en liefdevolle band met je pasgeborene opbouwt.

Overzicht van de onderwerpen

We zullen belangrijke onderwerpen behandelen zoals voeding, slaappatronen, huilen en troosttechnieken, babyverzorging, gezondheid en medische controle, moederzorg, en het opbouwen van een band met je baby. Daarnaast zullen we ook ingaan op de ondersteuning die je kunt inschakelen en veelvoorkomende vragen en zorgen van nieuwe ouders. Ons doel is om je gerust te stellen en je handvatten te geven voor een gelukkige en gezonde start met je ukkie, die opeens deel uitmaakt van jullie gezin.

Wat te verwachten in de eerste maand

De eerste maand met je pasgeboren baby is een tijd van snelle veranderingen en aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

Lichamelijke veranderingen bij je baby’tje

Gewicht en Lengte: Het gewicht van je baby kan in de eerste paar dagen na de geboorte afnemen, wat volkomen normaal is. Na ongeveer twee weken beginnen de meeste baby’s weer aan te komen en groeien ze in lengte. Je baby zal gemiddeld tussen de 150-200 gram per week aankomen.

 

Huidveranderingen: De huid van je pasgeboren baby kan droog en schilferig zijn, vooral in de eerste paar weken. Dit is normaal en verbetert meestal vanzelf. Sommige baby’s kunnen ook last hebben van babyacne of milia (kleine witte bultjes op de huid).

Gedrags- en slaapgewoonten

Slaapcycli: Pasgeboren baby’s slapen veel, gemiddeld 16-17 uur per dag, maar dit gebeurt in korte periodes van 2-4 uur. Het is belangrijk om een veilige slaapomgeving te creëren en je baby op zijn of haar rug te laten slapen om het risico op wiegendood te verminderen.

 

Huilen: Huilen is de manier waarop baby’s communiceren. Het kan aangeven dat je baby honger heeft, moe is, zich ongemakkelijk voelt, of gewoon behoefte heeft aan aandacht. Het is normaal dat baby’s de eerste weken veel huilen, en je zult gaandeweg leren de verschillende soorten huilen te herkennen en erop te reageren.

Eerste mijlpalen

Eerste glimlach: Hoewel sommige baby’s al vroeg in hun slaap glimlachen, kunnen bewuste glimlachen meestal rond de zesde week verschijnen. Deze eerste sociale glimlach is een belangrijk moment voor ouders en een teken van de ontwikkeling van je baby’s sociale vaardigheden.

 

Hoofd optillen: In de eerste maand beginnen baby’s hun hoofd korte tijd op te tillen wanneer ze op hun buik liggen. Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van hun nek- en rugspieren. Tummy time (je baby regelmatig op zijn buik leggen terwijl hij wakker is) kan helpen deze spieren te versterken.

TIP: Goede boeken over babyverzorging

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
ikdenkdatikhetwelkan jpg

Ik denk dat ik het wel kan

Beste deal op: bol.com
22.99
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
watbabysnodighebben jpg

Wat baby’s nodig hebben

Beste deal op: bol.com
35.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
vanbabytotpeuter jpg

Van baby tot peuter

Beste deal op: bol.com
29.99
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
deeerste1000dagen jpg

De eerste 1000 dagen

Beste deal op: bol.com
30.95

Borstvoeding en flesvoeding

Voeding is een van de belangrijkste aspecten in de eerste maand van het leven van je baby. Het juiste voedingsschema en de juiste voeding kunnen de groei en ontwikkeling van je baby positief beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke punten over borstvoeding en flesvoeding:

Voordelen van borstvoeding

Gezondheidsvoordelen voor je baby: Borstvoeding biedt een unieke samenstelling van voedingsstoffen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van je baby. Het bevat antistoffen die de immuniteit van je baby versterken en bescherming bieden tegen infecties en ziekten. Daarnaast vermindert borstvoeding het risico op allergieën, astma, obesitas en diabetes type 2 op latere leeftijd.

 

Gezondheidsvoordelen voor de moeder: Voor moeders biedt borstvoeding voordelen zoals een sneller herstel na de bevalling en een verminderde kans op postpartumdepressie. Bovendien verlaagt het de kans op borstkanker, eierstokkanker en osteoporose op latere leeftijd.

 

Hechte band: Borstvoeding bevordert de binding tussen moeder en baby door huid-op-huid contact en het vrijkomen van het hormoon oxytocine, dat ook bekend staat als het “liefdeshormoon”.

Tips voor succesvol borstvoeden

Aanleggen: Een goede aanlegtechniek is belangrijk voor succesvol borstvoeden. Zorg ervoor dat je baby een grote hap van de tepelhof neemt, niet alleen de tepel. De lippen van je baby moeten naar buiten gekruld zijn en de kin moet de borst raken.

 

Frequentie: Pasgeborenen hebben vaak honger en moeten meestal om de 2-3 uur gevoed worden, wat neerkomt op ongeveer 8-12 keer per dag. Het is belangrijk om de honger- en verzadigingssignalen van je baby te volgen en op verzoek te voeden.

 

Comfort en posities: Zorg ervoor dat je een comfortabele positie vindt om te voeden. Populaire posities zijn de wieghouding, de rugbyhouding en de zijligging. Gebruik indien nodig een voedingskussen om je te ondersteunen.

 

Hydratatie en voeding voor de moeder: Moeders die borstvoeding geven, moeten goed gehydrateerd blijven en een gezonde, evenwichtige voeding volgen om hun energieniveau en melkproductie te ondersteunen.

Flesvoeding

Soorten flesvoeding: Als borstvoeding geen optie is, zijn er verschillende soorten babyvoeding beschikbaar, zoals melk op basis van koemelk, hypoallergene formules, en sojamelkformules. Overleg met je kinderarts om de beste keuze voor je baby te bepalen.

Tips voor het geven van een fles:

Sterilisatie: Steriliseer je babyflessen, spenen en andere voedingsapparatuur grondig om infecties te voorkomen.

 

Hoeveelheid voeding: Begin met kleine hoeveelheden en verhoog geleidelijk naarmate je baby groeit. De meeste pasgeborenen drinken tussen de 60-90 ml per voeding.

 

Temperatuur: Verwarm de fles tot lichaamstemperatuur door deze in een kom met warm water te plaatsen of koop zo’n hippe flessenwarmer! Je moet leven als mama zo makkelijk mogelijk maken… Test de temperatuur door een paar druppels op de binnenkant van je pols te druppelen.

 

Houding: Houd je baby in een semi-opgerichte positie tijdens het voeden om het risico op verstikking te verminderen en boertjes gemakkelijker te maken. Houd de fles schuin zodat de speen altijd gevuld is met melk om luchtinslikken te voorkomen.

 

Mijn Baby Aanbieding geeft geen medisch advies, bij twijfel contact opnemen met je huisarts.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Beste product
Luvion flessenwarmer, verwarmt babyflessen snel en efficiënt, ontworpen voor gebruiksgemak en veelzijdigheid bij het verwarmen van melk en babyvoeding.

Luvion flessenwarmer Eco Fast Deluxe 4 in 1 => BESTE flessenwarmer volgens andere ouders

Beste deal op: bol.com
Oorspronkelijke prijs was: €59.95.Huidige prijs is: €44.95.
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Dr. Brown's flessenwarmer en sterilisator, multifunctioneel apparaat voor het snel verwarmen en steriliseren van babyflessen, ontworpen voor gemak en hygiëne.

Dr. Brown’s Flessenwarmer Deluxe en Sterilisator

Beste deal op: Ikenik NL - FamilyBlend
63.06
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
- 15%
Philips Avent SCF358/00 flessenwarmer, ontworpen voor het snel en gelijkmatig verwarmen van babyflessen en voeding, ideaal voor moeiteloze en zorgvuldige bereiding van babyvoeding.

Philips Avent SCF358/00 flessenwarmer

Beste deal op: bol.com
Oorspronkelijke prijs was: €54.99.Huidige prijs is: €46.99.
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
- 15%
Lionelo flessenwarmer 5-in-1, multifunctioneel apparaat voor het verwarmen van vloeistoffen en eten, ontworpen voor snel en efficiënt verwarmen van babyvoeding en melk.

Lionelo flessenwarmer Thermup 2.0 5 in1 => BESTE budget flessenwarmer

Beste deal op: bol.com
Oorspronkelijke prijs was: €39.99.Huidige prijs is: €34.19.

Slaaproutines en slaappatronen

Slaap is superbelangrijk voor de groei en ontwikkeling van je pasgeboren baby. Het begrijpen van de slaappatronen en het creëren van een veilige slaapomgeving kan helpen om zowel je baby als jezelf beter te laten rusten.

Hoeveel slaap heeft een pasgeboren baby nodig?

Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig, meestal tussen de 16 en 17 uur per dag. Deze slaap is echter niet aaneengesloten; baby’s slapen vaak in korte periodes van 2-4 uur, zowel overdag als ‘s nachts. Hun slaapbehoefte varieert, en het is normaal dat sommige baby’s meer of minder slapen dan anderen.

Het belang van een slaapschema

Consistentie: Het opzetten van een slaapschema helpt je baby om een voorspelbare routine te ontwikkelen. Hoewel pasgeborenen hun eigen ritme hebben, kan het helpen om een consistente volgorde van activiteiten te creëren voor het slapengaan, zoals een bad, voeding en een verhaaltje.

 

Herkenning van slaapsignalen: Let op slapersignalen zoals gapen, in de ogen wrijven, of prikkelbaarheid. Door je baby op tijd naar bed te brengen, voorkom je oververmoeidheid, wat het inslapen moeilijker kan maken.

 

Overgangen: Naarmate je baby ouder wordt, kun je geleidelijk aan meer structuur toevoegen aan het slaapschema. Begin bijvoorbeeld met vaste bedtijden en dutjes.

Veilige slaaptips

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS of wiegendood) is een grote zorg voor ouders van pasgeborenen. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen om het risico te verminderen:

 

Rugligging: Leg je baby altijd op zijn of haar rug om te slapen, zowel ‘s nachts als tijdens dutjes. Dit is de veiligste slaaphouding voor baby’s.

 

Stevige matras: Gebruik een stevige, vlakke babymatras met een goed passend hoeslaken. Vermijd zachte materialen die verstikking kunnen veroorzaken.

 

Lege wieg: Houd de wieg of het bedje van je baby vrij van knuffels, kussens, dekens en stootkussens. Deze items kunnen verstikkingsgevaar opleveren.

 

Temperatuur: Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby comfortabel is, maar niet te warm. Oververhitting kan het risico op SIDS verhogen. Kleed je baby in laagjes en gebruik een babyslaapzak in plaats van dekens.

 

Slaapomgeving:

  • Eigen bedje: Laat je baby de eerste zes maanden in dezelfde kamer slapen als jij, maar in een eigen co-sleeper, wieg of ledikantje. Dit kan helpen om het risico op SIDS te verminderen.
  • Rustige omgeving: Zorg voor een rustige, donkere en stille omgeving voor je baby om te slapen. Een witte ruis machine kan helpen om achtergrondgeluiden te maskeren en een kalmerende slaapomgeving te creëren.

 

Routines:

  • Bedtijdritueel: Een vast bedtijdritueel kan je baby helpen om zich voor te bereiden op het slapen gaan. Dit kan bestaan uit activiteiten zoals een warm bad, rustige muziek, voorlezen, of zachtjes wiegen.
  • Tummy time: Hoewel baby’s altijd op hun rug moeten slapen, is het belangrijk om hen dagelijks wat tijd op hun buik te laten doorbrengen terwijl ze wakker en onder toezicht zijn. Dit helpt bij de ontwikkeling van de nek- en schouderspieren en voorkomt een afgeplat hoofdje. Dit kan in de box of gewoon op een boxkleed.

TIP: Goede baby slaapboeken

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
slaapkindjeslaap 2 jpg

Slaap kindje, slaap

Beste deal op: bol.com
15.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
hetbabyslaapboek 2 jpg

Het baby slaapboek

Beste deal op: bol.com
22.99
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
slaapbabyslaap 2 jpg

Slaap baby slaap

Beste deal op: bol.com
22.99
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
slaap 2 jpg

Slaap!

Beste deal op: bol.com
22.99

Huilen en troosttechnieken

Huilen is een van de belangrijkste manieren waarop pasgeboren baby’s communiceren. Als nieuwe ouder kan het soms moeilijk zijn om de reden achter het huilen te achterhalen en te weten hoe je je baby het beste kunt troosten. In dit gedeelte bespreken we de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen en effectieve manieren om hen te troosten, evenals het belang van geduld en kalmte bewaren ( al valt dat soms helemaal niet mee, we know!)

Waarom huilen baby’s?

Honger: Honger is een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen. Pasgeborenen hebben kleine maagjes en moeten vaak gevoed worden. Let op hongersignalen zoals smakken, het hoofdje draaien naar je hand, of aan hun handjes zuigen.

 

Ongemak: Baby’s kunnen huilen als ze zich ongemakkelijk voelen. Dit kan komen door een natte of vuile luier, te strakke kleding, of temperatuurproblemen (te warm of te koud). Controleer de luier, kleertjes en de omgevingstemperatuur om te zien of iets aangepast moet worden.

 

Behoefte aan aandacht: Soms huilen baby’s gewoon omdat ze behoefte hebben aan aandacht, comfort of nabijheid. Ze willen misschien geknuffeld worden of voelen dat ze veilig zijn in de armen van hun ouders.

 

Vermoeidheid: Oververmoeidheid kan ervoor zorgen dat baby’s huilen. Het is belangrijk om op de slaapsignalen van je baby te letten en hen op tijd naar bed te brengen.

 

Pijn of ongemak: Huilen kan ook een teken zijn dat je baby pijn heeft of zich niet lekker voelt. Dit kan komen door krampjes, reflux, of andere gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je baby pijn heeft, raadpleeg dan een arts.

Effectieve manieren om je baby’tje te troosten

Wiegen: Het ritmisch wiegen van je baby kan kalmerend werken. Je kunt je baby zachtjes heen en weer wiegen in je armen, in een babyswing, of een draagdoek of draagzak gebruiken.

 

Zingen en praten: Je stem kan een kalmerend effect hebben op je baby. Zing een zacht liedje, praat rustig tegen je baby, of speel zachte muziek om hen te helpen ontspannen.

 

Huid-op-huid contact: Huid-op-huid contact kan zeer geruststellend zijn voor een pasgeboren baby. Leg je baby tegen je blote borst, dek hen toe met een deken, en geniet van de nabijheid en warmte die dit biedt.

 

Fopspeen: Sommige baby’s vinden troost in het zuigen op een fopspeen. Dit kan helpen om hen te kalmeren en troost te bieden.

 

Autostoeltje of kinderwagen: Een ritje in de auto of een wandeling in de kinderwagen kan sommige baby’s kalmeren. De beweging en de verandering van omgeving kunnen helpen om je baby te ontspannen.

 

Massage: Een zachte babymassage kan helpen om je baby te kalmeren en te ontspannen. Gebruik hiervoor een milde babyolie en maak zachte, cirkelvormige bewegingen op de buik, rug, armen en benen van je baby.

Het belang van geduld en kalmte bewaren

Emotionele regulatie: Het is belangrijk om geduldig en kalm te blijven wanneer je baby huilt. Baby’s kunnen de emoties van hun ouders oppikken, en jouw kalmte kan helpen om hen ook te kalmeren.

 

Eigen emoties: Huilen kan soms stressvol en vermoeiend zijn voor ouders. Zorg goed voor jezelf door regelmatig pauzes te nemen, hulp te vragen van je partner, familie of vrienden, en te onthouden dat het normaal is om je soms overweldigd te voelen.

 

Consistentie en vertrouwen: Door consistent te reageren op het huilen van je baby, bouw je vertrouwen op. Je baby leert dat je er altijd voor hen bent en dat hun behoeften worden vervuld, wat hen op de lange termijn geruststelt en kalmeert.

 

Ondersteuning: Als het huilen van je baby aanhoudt en je je zorgen maakt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van een kinderarts of een lactatiedeskundige. Soms kan professioneel advies nodig zijn om onderliggende problemen op te lossen.

 

Geduld en kalmte zijn belangrijk in het omgaan met het huilen van je baby. Door effectief te reageren op hun behoeften en hen gerust te stellen, bouw je een sterke band op en help je je baby om zich veilig en geliefd te voelen. Op z’n Hollands gezegd: adem in en adem uit. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar soms helpt het om het met een luchtige blik te bekijken.

 

“Ik begrijp volledig hoe moeilijk een huilende baby is. Eén van mijn twin boys huilende vanwege het KISS syndroom veel (heel veel!) Gelukkig sliep twin nummer twee bijna 24/7. Voor mij hielp het om hem rond te dragen in een draagzak (lekker dicht bij mama).”

TIP: Goede boeken over huilen en troosten

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
waaromjebabyhuiltenhoejejekindkunttroosten jpg

Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten

Beste deal op: bol.com
21.99
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
detaalvanhuilen jpg

De taal van huilen

Beste deal op: bol.com
21.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
deontevredenbaby jpg

De ontevreden baby

Beste deal op: bol.com
39.50
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
babyswetenwatzewillen jpg

Baby’s weten wat ze willen

Beste deal op: bol.com
24.00

Babyverzorging: badje en hygiëne

Een goede hygiëne en verzorging zijn belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van je pasgeboren baby. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van babyverzorging, inclusief de eerste badjes (heerlijk momenten!), navelstrengverzorging en dagelijkse hygiëne.

De eerste keer in het badje: wanneer en hoe vaak?

Timing van het eerste badje: Wanneer een baby wordt geboren, heeft hij een vettig, wit laagje op zijn huid dat vernix wordt genoemd. Vernix bestaat uit een mix van dode huidcellen, eiwitten en vetten. Na de bevalling heeft deze substantie een antibacteriële werking, wat helpt om je baby te beschermen. Daarom wordt het afgeraden om dit laagje meteen af te wassen. Het is aanbevolen om je baby pas na de tweede of derde dag voor het eerst in bad te doen.

 

Hoe vaak in bad: Pasgeborenen hoeven niet elke dag in bad. Drie keer per week is meestal voldoende, aangezien te vaak baden de huid van je baby kan uitdrogen. Op dagen dat je geen volledig bad geeft, kun je ervoor zorgen dat je baby’s gezicht, handen en luiergebied schoon blijven met een zachte doek.

 

Badveiligheid: Vul het badje met slechts enkele centimeters lauw water (ongeveer 37-38°C). Houd altijd één hand op je baby tijdens het baden om uitglijden te voorkomen. Gebruik een zachte washand en milde, ongeparfumeerde babyzeep om de huid van je baby zachtjes te reinigen. Zorg dat je alles voor na het badje klaar hebt gezet, zoals bijvoorbeeld heerlijke zachte hydrofiele doeken om je baby’tje af te drogen. Eventueel kun je deze doeken verwarmen door ze om een kruik te rollen, heerlijk vindt je kleine ukkie dat.

Navelstrengverzorging

Droog en schoon: Houd de navelstrengstomp droog en schoon. Vouw de bovenkant van de luier naar beneden zodat de stomp in de lucht kan blijven en niet geïrriteerd raakt door urine of luierwrijving.

 

Geen extra behandelingen nodig: Vermijd het gebruik van alcohol of andere antiseptische middelen op de navelstrengstomp, tenzij geadviseerd door je arts. De stomp zal vanzelf opdrogen en afvallen.

Let op tekenen van infectie: Houd de navelstrengstomp goed in de gaten voor tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, pus of een onaangename geur. Als je een van deze symptomen opmerkt, neem dan contact op met je kinderarts.

Dagelijkse hygiëne

Luiers verschonen:

Frequentie: Wissel de luier van je baby regelmatig om huidirritatie en luieruitslag te voorkomen. Pasgeborenen moeten meestal ongeveer elke 2-3 uur worden verschoond, of direct na een voeding of stoelgang.

 

Billetjes schoonmaken: Gebruik milde, ongeparfumeerde babydoekjes of een zachte doek en warm water om de huid van je baby schoon te maken. Zorg ervoor dat je altijd van voor naar achteren veegt om infecties te voorkomen.

 

Luieruitslag: Breng bij elke luierwissel een dunne laag beschermende zalf aan om luieruitslag te voorkomen. Als je baby toch luieruitslag krijgt, laat dan de luierloze tijd toenemen en raadpleeg je kinderarts voor advies over behandeling.

Huidverzorging:

Hydratatie: De huid van je pasgeboren baby kan droog en schilferig zijn. Gebruik een milde, ongeparfumeerde babycrème of -lotion om de huid gehydrateerd te houden.

 

Gezicht en handen: Reinig het gezicht en de handen van je baby dagelijks met een zachte, vochtige doek. Let vooral op de huidplooien rond de nek en onder de kin, waar zich melkresten en vuil kunnen ophopen.

 

Nagels: De nagels van je baby groeien snel en kunnen scherp zijn. Knip ze voorzichtig met een babyschaartje of gebruik een nagelvijl om krassen op het gezicht van je baby te voorkomen. Het is het beste om dit te doen als je baby slaapt of lekker rustig is.

Oren en neus:

Oren: Reinig de buitenkant van de oren van je baby voorzichtig met een zachte doek. Gebruik geen wattenstaafjes in de gehoorgang van je baby.

 

Neus: Als de neus van je baby verstopt is, kun je een fysiologische zoutoplossing en een neusaspirator gebruiken om de neusgaten voorzichtig te reinigen.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Beste product
Stokke Flexi Bath XL in transparant groen, opvouwbaar babybadje met ruim design, ideaal voor zowel baby's als peuters, biedt een veilige en comfortabele badervaring thuis of onderweg.

Stokke Flexi Bath XL => BESTE babybad

Beste deal op: Ikenik NL - FamilyBlend
69.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Populair
OXO Tot opvouwbaar badje, compact en ruimtebesparend ontwerp, ideaal voor baby's, biedt een veilige en comfortabele badervaring, perfect voor thuis en onderweg

OXO Tot Opvouwbaar Badje

Beste deal op: Babypark NL - FamilyBlend
79.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
- 29%
LUMA bad en verzorgingsset, complete set met babybadje en bijpassende verzorgingsaccessoires, ontworpen voor een veilige en comfortabele bad- en verzorgingservaring voor baby's.

LUMA Bad en Verzorgingsset (8-delig)

Oorspronkelijke prijs was: €124.99.Huidige prijs is: €88.25.
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
We-Too bad, stijlvol en ergonomisch ontwerp, biedt een veilige en comfortabele badervaring voor baby's, ideaal voor dagelijks gebruik

We-Too Bad

64.99

Gezondheid en medische controles

De gezondheid van je pasgeboren baby’tje is een van de belangrijkste prioriteiten in de eerste maand. Regelmatige medische controles en het inenten van je baby spelen een belangrijke rol in deze fase. Hier bespreken we wat je kunt verwachten bij de eerste consultatiebureaubezoeken, welke vaccinaties en screenings belangrijk zijn, en hoe je omgaat met veelvoorkomende gezondheidsproblemen.

De eerste consultatiebureaubezoeken: wat te verwachten

Het eerste consult: Kort na de geboorte zal je baby zijn of haar eerste bezoek van een arts of verpleegkundige van het consultatiebureau  hebben, vaak binnen de eerste week. Dit bezoek is bedoeld om de algemene gezondheid van je baby te beoordelen en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 

Metingen en controles: Tijdens het eerste consult zal de arts of verpleegkundige de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby meten om te controleren of je baby goed groeit. Ze zullen ook de hartslag, ademhaling, temperatuur en reflexen van je baby controleren.

 

Fysieke onderzoeken: De arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren om te controleren op eventuele aangeboren afwijkingen of gezondheidsproblemen. Dit omvat het onderzoeken van de ogen, oren, mond, huid, buik en ledematen van je baby.

 

Voedings- en slaappatronen: De arts zal vragen stellen over de voedings- en slaappatronen van je baby om te zorgen dat deze goed verlopen. Ze kunnen advies geven over borstvoeding, flesvoeding en slaaproutines.

Belangrijke vaccinaties en screenings

Hielprik: Binnen de eerste week na de geboorte krijgt je baby een hielprik, waarbij een klein beetje bloed wordt afgenomen uit de hiel. Dit bloed wordt getest op diverse aangeboren aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten en schildklierafwijkingen.

 

Gehoorscreening: In de eerste weken wordt ook een gehoorscreening uitgevoerd om vroegtijdig gehoorproblemen op te sporen. Dit gebeurt meestal met een klein apparaatje dat geluidsgolven gebruikt om de reactie van het binnenoor te meten.

 

Vaccinaties: Het Rijksvaccinatieprogramma biedt bescherming tegen verschillende ernstige ziekten. De eerste vaccinaties worden meestal rond de zes weken gegeven. Het consultatiebureau zal je informeren over het vaccinatieschema en welke vaccins je baby zal krijgen, zoals tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) en Hib (Haemophilus influenzae type b).

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen en hoe hiermee om te gaan

Geelzucht (Icterus Neonatorum):

Wat is het? Geelzucht is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen waarbij de huid en ogen geel kleuren door een hoge concentratie bilirubine in het bloed.

 

Behandeling: Geelzucht verdwijnt meestal vanzelf na een paar weken. Zorg ervoor dat je baby goed gevoed wordt, omdat frequente voeding helpt bij het uitscheiden van bilirubine. Het kan helpen om je baby (in de wieg of de box) bij het raam te plaatsen. Zonlicht kan deze vorm van geelzucht namelijk verminderen.  In ernstige gevallen kan fototherapie nodig zijn, waarbij je baby wordt blootgesteld aan speciaal licht om de bilirubine sneller af te breken. 

Reflux (gastro-oesofageale reflux):

Wat is het? Reflux is wanneer de maaginhoud terugvloeit in de slokdarm, wat kan leiden tot spugen en ongemak.

 

Behandeling: Houd je baby na de voeding rechtop gedurende 20-30 minuten en zorg voor frequente, kleinere voedingen. Als de reflux ernstig is of gepaard gaat met gewichtsverlies, raadpleeg dan je arts voor mogelijke medicatie of andere behandelingen.

Luieruitslag:

Wat is het? Luieruitslag is een geïrriteerde huid in het luiergebied, vaak veroorzaakt door vocht en wrijving.

 

Behandeling: Houd de luiergebied schoon en droog, verschoon de luiers regelmatig, en gebruik een beschermende zalf zoals zinkoxide. Laat je baby zoveel mogelijk zonder luier liggen om de huid te laten luchten.

 

Door regelmatig medische controles te plannen, je baby tijdig te laten vaccineren en alert te zijn op veelvoorkomende gezondheidsproblemen, kun je bijdragen aan een gezonde start voor je pasgeboren baby. 

Moederzorg en herstel

De eerste maand na de bevalling is niet alleen een tijd van aanpassing voor je baby, maar ook voor jou als moeder. Het is HEEL belangrijk om goed voor jezelf te zorgen terwijl je herstelt van de bevalling en je nieuwe rol als ouder oppakt. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van moederzorg en herstel.

Lichamelijk herstel na de bevalling

Kraamvloed (Lochia):

Wat is het? Kraamvloed is het bloeden en afscheiden van weefsel uit de baarmoeder na de bevalling. Het begint als een zware, helderrode bloeding en neemt geleidelijk af in hoeveelheid en verandert van kleur naar roze, bruin en uiteindelijk geel-wit.

 

Zorg en behandeling: Gebruik kraamverbanden in plaats van tampons om infectie te voorkomen. Rust veel en vermijd zware inspanning. Raadpleeg je arts als het bloeden extreem hevig is, er grote stolsels zijn of als je koorts krijgt.

Perineumzorg:

Wat is het? Het perineum is het gebied tussen de vagina en de anus, dat tijdens de bevalling kan scheuren of een knip (episiotomie) kan krijgen.

 

Zorg en behandeling: Houd het gebied schoon en droog. Gebruik een peri-flesje met warm water om het gebied schoon te spoelen na het plassen of ontlasten. Vermijd zitten op harde oppervlakken en gebruik een donutkussen indien nodig. Raadpleeg je arts bij tekenen van infectie zoals roodheid, zwelling, of pus.

Het belang van rust en voeding voor de moeder

Rust:

Waarom is het belangrijk? Rust is belangrijk voor het herstel en helpt je lichaam om te genezen en energie op te bouwen voor de zorg voor je baby.

 

Hoe zorg je voor voldoende rust? Probeer te slapen wanneer je baby slaapt (cliché, maar heel erg waar!), vraag om hulp van je partner, familie of vrienden, en vermijd overmatige inspanning. Luister naar je lichaam en neem pauzes wanneer nodig.

Voeding:

Waarom is het belangrijk? Goede voeding helpt bij het herstel en geeft je de energie die je nodig hebt om voor je baby te zorgen en om borstvoeding te geven, indien van toepassing.

 

Wat moet je eten? Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten. Drink veel water, vooral als je borstvoeding geeft. Overweeg het nemen van prenatale vitamines om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Omgaan met postnatale gevoelens

Babyblues:

Wat is het? Babyblues is een lichte, tijdelijke emotionele reactie die veel moeders ervaren na de bevalling, gekenmerkt door stemmingswisselingen, huilbuien, angst en vermoeidheid. Dit komt door hormonale veranderingen en de aanpassing aan het moederschap.

 

Hoe hiermee om te gaan? Wees aardig voor jezelf, rust zoveel mogelijk uit, praat over je gevoelens met je partner, familie of vrienden, en zoek steun van andere moeders. Babyblues verdwijnt meestal vanzelf binnen twee weken.

Postpartum depressie:

Wat is het? Postpartum depressie is een ernstigere en langdurigere vorm van depressie die binnen de eerste maanden na de bevalling kan optreden. Symptomen zijn onder andere intense verdriet, angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid, en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.

 

Hoe hiermee om te gaan? Neem contact op met je arts als je symptomen ervaart die langer dan twee weken aanhouden of ernstig zijn. Behandeling kan bestaan uit therapie, medicatie en steun van familie en vrienden. Het is belangrijk om te weten dat postpartum depressie behandelbaar is en dat je niet alleen bent.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Beste product
Elvie Elektrische Borstkolf – een stille en draagbare borstkolf met een compact en discreet design, ontworpen om handsfree te kolven zonder storende slangen of draden, voorzien van een oplaadbare batterij en slimme technologie die kolfgegevens bijhoudt via een app, ideaal voor moeders die flexibel willen kolven, waar en wanneer ze maar willen.

Elvie Pump => BESTE borstkolf

Beste deal op: Babypark NL - FamilyBlend
599.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Populair
Medela Freestyle – een compacte en draagbare dubbele elektrische borstkolf, ontworpen voor efficiënt en comfortabel kolven, voorzien van een oplaadbare batterij, digitale display en 2-Phase Expression technologie voor optimale melkafgifte, ideaal voor moeders die onderweg of thuis handsfree willen kolven.

Medela Freestyle

Beste deal op: Ikenik NL - FamilyBlend
299.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
Toevoegen aan vergelijken
Avent Elektrische Borstkolf – een comfortabele en gebruiksvriendelijke borstkolf met een zacht, masserend kussen, ontworpen om een natuurlijke melkstroom te stimuleren, voorzien van meerdere zuiginstellingen en een ergonomisch design, ideaal voor moeders die efficiënt en gemakkelijk willen kolven, zowel thuis als onderweg.

Avent elektrische borstkolf

Beste deal op: Babypark NL - FamilyBlend
185.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
- 7%
Lionelo Elektrische Borstkolf – een efficiënte en stille borstkolf met meerdere zuigstanden en massagemodi, ontworpen voor comfort en gemak tijdens het kolven, voorzien van een digitaal display, oplaadbare batterij en een compact design, ideaal voor moeders die zowel thuis als onderweg willen kolven.

Lionelo elektrische borstkolf => BESTE budget optie

Beste deal op: vanastenbabysuperstore.nl
Oorspronkelijke prijs was: €69.99.Huidige prijs is: €64.99.

Het opbouwen van een band met je baby

Het opbouwen van een sterke band met je pasgeboren baby is belangrijk voor de emotionele en fysieke ontwikkeling van je kindje. Deze verbinding begint al vanaf de geboorte. Hier zijn enkele belangrijke manieren om een sterke band met je baby op te bouwen.

Het belang van huid-op-huid contact

Wat is het? Huid-op-huid contact, ook wel kangaroo care genoemd, houdt in dat je je baby’tje zonder kleding direct op je blote borst legt. Dit kan direct na de geboorte en in de eerste weken regelmatig worden gedaan.

 

Voordelen:

 

Temperatuurregulatie: Het helpt je baby om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.

Hartslag en ademhaling: Het bevordert een stabiele hartslag en ademhaling.

Borstvoeding: Het kan de borstvoeding ondersteunen door het vrijkomen van het hormoon oxytocine, wat zowel de melkproductie als de toeschietreflex bevordert.

Emotionele band: Het versterkt de emotionele band tussen jou en je baby en geeft je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Communiceren met je baby

Oogcontact:

Waarom is het belangrijk? Oogcontact is een van de eerste vormen van communicatie en helpt je baby om je gezicht te leren kennen en een band op te bouwen.

 

Hoe doe je het? Houd je baby dicht bij je gezicht tijdens het voeden of wanneer je samen tijd doorbrengt. Let op hoe je baby reageert op je gezichtsuitdrukkingen.

Praten en zingen:

Waarom is het belangrijk? Praten en zingen helpen bij de taalontwikkeling van je baby en versterken de band tussen jullie.

 

Hoe doe je het? Praat tegen je baby tijdens dagelijkse activiteiten zoals verschonen en baden. Zing slaapliedjes of simpele kinderliedjes. Gebruik een zachte, rustige stem en let op de reactie van je baby.

Herkennen en reageren op de signalen van je baby’tje

Hongersignalen:

Wat zijn ze? Hongersignalen kunnen zijn: smakken, aan de handjes zuigen, of het hoofdje draaien en zoekgedrag vertonen.

 

Hoe reageren? Voed je baby op verzoek in plaats van op een strikt schema. Dit helpt om je baby’s vertrouwen te versterken dat aan zijn behoeften wordt voldaan.

Slaapsignalen:

Wat zijn ze? Slaapsignalen kunnen zijn: in de ogen wrijven, gapen, of prikkelbaar worden.

 

Hoe reageren? Leg je baby in zijn of haar wiegje zodra je deze signalen opmerkt om oververmoeidheid te voorkomen.

Ongemak of pijn:

Wat zijn ze? Tekenen van ongemak kunnen zijn: huilen, grimassen maken, of zich kronkelen.

 

Hoe reageren? Controleer op oorzaken van ongemak zoals een natte luier, honger, of te strakke kleding. Troost je baby door te wiegen, te knuffelen of huid-op-huid contact.

Behoefte aan Aandacht:

Wat zijn ze? Soms wil je baby gewoon aandacht en nabijheid. Dit kan zich uiten in huilen zonder duidelijke reden, of zich naar je uitstrekken.

 

Hoe reageren? Pak je baby op, praat tegen hem, zing een liedje, of geef een zachte massage. Deze nabijheid en interactie helpen je baby zich veilig en geliefd te voelen.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Beste product
Doomoo Softy Classic Voedingskussen – een zacht en flexibel voedingskussen, ontworpen om comfortabele ondersteuning te bieden tijdens het voeden, ideaal voor zowel borstvoeding als flesvoeding en ook geschikt als steunkussen tijdens de zwangerschap

Doomoo Softy Classic => BESTE voedingskussen

Beste deal op: Ikenik NL - FamilyBlend
40.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Populair
HEMA Voedingskussen – een comfortabel en veelzijdig voedingskussen, ontworpen om ondersteuning te bieden tijdens het voeden van je baby, zowel voor borstvoeding als flesvoeding, en kan ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

HEMA

Beste deal op: hema.nl
37.50
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Babyjem Voedingskussen – een ergonomisch ontworpen voedingskussen, biedt optimale ondersteuning tijdens het voeden van je baby en kan ook gebruikt worden om comfort te bieden tijdens de zwangerschap.

Babyjem => BESTE BUDGET voedingskussen

Beste deal op: bol.com
27.99
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Ella Voedingskussen – een comfortabel en ondersteunend voedingskussen, ontworpen om moeders te helpen bij het voeden van hun baby in een ontspannen houding, geschikt voor zowel borstvoeding als flesvoeding.

Ella Voedingskussen

Beste deal op: bol.com
34.95

Ondersteuning en hulp inschakelen

De eerste maand met je pasgeboren baby kan uitdagend zijn, en het is belangrijk om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Het inschakelen van ondersteuning en hulp kan een wereld van verschil maken.

De rol van de partner en familie

Partner:

De partner speelt een cruciale rol in het ondersteunen van de moeder en het zorgen voor de baby. Dit kan variëren van praktische taken zoals het verschonen van luiers en het bereiden van maaltijden tot emotionele steun bieden.

 

Wat kan de partner doen? Nachtvoedingen overnemen, huishouden beheren, moeder emotioneel ondersteunen en quality time doorbrengen met de baby.

 

Familie:

Familieleden kunnen een grote bron van hulp en ondersteuning zijn, zowel praktisch als emotioneel. Over de oma’s en opa’s: they have been there and done that! Maak dankbaar gebruik van die ervaring, zeker weten dat ze heel graag helpen.

 

Hoe kan de familie helpen? Boodschappen doen, koken, schoonmaken, oudere kinderen verzorgen en emotionele steun bieden.

Wanneer en hoe hulp vragen

Kraamzorg:

Wat is het? Kraamzorg is professionele zorg die wordt verleend aan de moeder en baby in de eerste weken na de bevalling. Dit kan variëren van medische zorg tot ondersteuning bij borstvoeding en babyverzorging.

 

Hoe vraag je het aan? In Nederland is het gebruikelijk om kraamzorg tijdens de zwangerschap te regelen via je verloskundige of direct bij een kraamzorgorganisatie.

Lactatiekundige:

Wat is het? Een lactatiekundige is een specialist in borstvoeding die kan helpen bij problemen zoals aanleggen, melkproductie en borstvoedingsposities.

Hoe vraag je het aan? Je kunt een lactatiekundige inschakelen via je verloskundige, kinderarts of een gespecialiseerde borstvoedingsorganisatie.

Andere Ondersteuning:

Wanneer hulp vragen? Aarzel niet om hulp te vragen als je je overweldigd voelt, fysieke klachten hebt, of gewoon behoefte hebt aan een pauze. Vrienden, familie en professionele zorgverleners staan vaak klaar om te helpen.

 

Hoe vraag je hulp? Wees duidelijk over je behoeften en wat je van anderen verwacht. Dit kan variëren van praktische hulp in het huishouden tot emotionele steun en gezelschap.

Het belang van een ondersteunend netwerk

Een sterk ondersteunend netwerk kan het verschil maken tijdens de eerste maand met je baby. Dit netwerk kan bestaan uit je partner, familie, vrienden en professionele zorgverleners.

 

Waarom is het belangrijk? Een ondersteunend netwerk biedt emotionele steun, praktische hulp en een gevoel van gemeenschap. Het kan ook stress verminderen en je helpen om beter voor je baby te zorgen.

 

Hoe bouw je een netwerk op? Blijf in contact met vrienden en familie, sluit je aan bij oudergroepen, en maak gebruik van professionele ondersteuning zoals kraamzorg en lactatiekundigen.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Beste getest
Nuna Mixx Next – een veelzijdige 3-in-1 kinderwagen met een stijlvol design, voorzien van een reiswieg, een comfortabele omkeerbare zitunit, en compatibiliteit met een autostoeltje, ontworpen voor gebruiksgemak en comfort vanaf de geboorte tot peuterleeftijd, ideaal voor zowel stadswandelingen als reizen.

Nuna Mixx Next => BESTE kinderwagen

849.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
Toevoegen aan vergelijken
Beste koop
Maxi-Cosi Street Plus – een complete 3-in-1 kinderwagen met een modern design, voorzien van een reiswieg, omkeerbare zitunit, en compatibiliteit met een Maxi-Cosi autostoeltje, ontworpen voor comfort en gemak vanaf de geboorte tot peuterleeftijd, ideaal voor diverse uitstapjes en dagelijks gebruik.

Maxi-Cosi Street Plus => BESTE koop

Oorspronkelijke prijs was: €519.99.Huidige prijs is: €398.00.
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Cybex Talos S – een robuuste 3-in-1 kinderwagen, ontworpen voor zowel stedelijke als ruwe terreinen, voorzien van een reiswieg, een omkeerbare zitunit met verstelbare rugleuning, en compatibiliteit met een autostoeltje, biedt comfort, veiligheid en flexibiliteit vanaf de geboorte tot peuterleeftijd.

Cybex Talos S

Beste deal op: Babypark NL - FamilyBlend
599.95
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Nuna Triv Next – een compacte en veelzijdige 3-in-1 kinderwagen, voorzien van een omkeerbare zitunit, een reiswieg, en compatibiliteit met een autostoeltje, ontworpen voor comfort, flexibiliteit en gebruiksgemak vanaf de geboorte tot peuterleeftijd, ideaal voor zowel stadswandelingen als reizen.

Nuna Triv Next

Beste deal op: Babypark NL - FamilyBlend
664.95

Tips voor een gelukkige eerste maand

Het belang van routine en flexibiliteit

Het opbouwen van een routine kan zowel voor jou als je baby geruststellend zijn, maar wees ook flexibel. Pas je aan de behoeften en signalen van je baby aan en wees LIEF voor jezelf als dingen niet volgens plan verlopen.

Tijd maken voor jezelf en je partner

Het is belangrijk om tijd voor jezelf en je relatie te blijven maken. Vraag familie of vrienden om even op je baby te passen zodat je tijd hebt om te ontspannen of iets leuks te doen met je partner. Dit helpt je om je batterij op te laden en je relatie sterk te houden. 

Genieten van de kleine momenten

De eerste maand is een speciale tijd vol unieke momenten. Probeer te genieten van de kleine dingen zoals de eerste glimlach van je baby, huid-op-huid contact, en de tijd die je samen doorbrengt. Deze momenten helpen je om een sterke band met je baby’tje op te bouwen. Geniet heerlijk van je bubbel, de buitenwereld komt over een paar weken wel weer.

Conclusie

De eerste maand met je pasgeboren baby is een tijd van aanpassing en ontdekking. Het is belangrijk om te begrijpen wat je kunt verwachten en hoe je kunt omgaan met voeding, slaap, huilen, en gezondheid. Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en ondersteuning te zoeken wanneer nodig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 💛
Wil jij ook de allerbeste aanbiedingen in je inbox ontvangen?
MijnBabyAanbieding
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0